ESC 2016 - Nyheder
Polske artister
'Krajowe eliminacje do konkursu Eurowizji' i aften
Hvem skal synge for Polen i Stockholm?
Dato: 5. marts 2016
Kilde: eurovision.tv


Deltagerne i polsk grandprix
Efter to år med intern udvælgelse af artist og sang er Telewizja Polska/TVP i år gået tilbage til en national finale for at finde det polske bidrag til Eurovision Song Contest. Finalen afholdes i aften med deltagelse af ni artister, og blandt disse en enkelt artist der tidligere har sunget for Polen.

Det lokale polske grandprix, der går under den mundrette betegnelse 'Krajowe eliminacje do konkursu Eurowizji', afvikles som sagt i aften. Det sendes fra TVP TV Studios i Warsawa med Artur Orzech som vært. Vinderen findes efter en afstemning blandt de polske tv-seere, uden indblanding af fag-jury.

Showet starter kl. 21:35, og du kan følge med på TVP's hjemmesider her...

Der vil blive gæsteoptræden af bl.a. Monika Kuszynska, der repræsenterede Polen sidste år i Wien, samt af Andrzej Piaseczny (Piasek), der repræsenterede Polen i København i 2001.

Følgende ni bidrag er blevet udvalgt blandt de 88 indsendte sange:

• Natalia Szroeder - Lustra
• Edyta Górniak - Grateful
• Taraka - In the Rain
• Aleksandra Gintrowska - Missing
• Michal Szpak - Color of Your Life
• Margaret - Cool Me Down
• Kaisia Mos - Addiction
• Dorota Osinka - Universal
• Napoli - My Universe

Folk med lidt kendskab til grandprix 'i gamle dage' vil helt sikkert nikke genkendende til navnet Edyta Górniak; da Polen deltog i Eurovision for allerførste gang i 1994 var det netop med Edyta Górniak som artist. Og hun opnåede en fantastisk andenplads i konkurrencen med sangen 'To Nie Ja!'; mange anser det den dag i dag for 'tyveri' at Polen ikke vandt.

Gruppen Napoli (Olga Shimanskaya) deltog faktisk i den hviderussiske finale med akkurat den samme sang 'My Universe'; her blev den en respektabel nummer to. Spændende om den klarer sig lige så godt her i Polen. Eller måske endda kan snuppe sejren fra Edyta, der af mange bookmakere allerede regnes for en klar vinder i Polen - og måske endda i Stockholm?

Polen i Eurovision Song Contest
Polen debuterede i 1994 og har deltaget i alt 18 gange. Andenpladsen til Edyta Górniak i 1994 er stadig deres bedste placering, og siden 7. pladsen i 2003 (Ich Troje - Keine Grenzen) har Polen ikke været i top ti. Senest blev det til en skuffende 23. plads i finalen i Wien sidste år til Monika Kuszynska med nummeret 'In The Name Of Love'.

Den 61. udgave af Eurovision Song Contest afholdes i Globen i Stockholm med to semifinaler den 10. og 12. maj og den store finale lørdag den 14. maj 2016. Polen er med i første halvdel af semifinale 2.

Links: Polen

Opdateret d. 5.3.2016