Eurovision Song Contest 2022 - NYHEDER
Vladana Vucinic
Vladana Vucinic klar til Eurovision Song Contest 2022 med Breathe

Tirsdag morgen blev den montenegrinske repræsentant til Eurovision 2022 afsløret
Breathe: Vladana vil repræsentere Montenegro i Torino


Dato: 4. januar 2022
Opd.: 5. januar 2022
Kilde: eurovision.tv
Vladana Vucinic er blevet udvalgt til at repræsentere Montenegro i Eurovision Song Contest 2022 i Torino. Det blev afsløret tirsdag morgen af musikredaktør Stana Salgo i morgenshowet 'Dobro jutro Crna Goro' (Godmorgen Montenegro).

5.1.2022: Opdateret med oplysninger om titlen på Vladana's bidrag.

Det bliver 35 årige Vladana Vucinic, der vil repræsentere Montenegro i Eurovision Song Contest 2022 i maj måned i Torino. Det blev afsløret tirsdag morgen af musikredaktør Stana Salgo, der gav beskeden i morgenshowet 'Godmorgen Montenegro'.

Vladana er blevet udvalgt - blandt 30 indsendte ansøgninger - af en 10 mand stor intern jury, der blandt andre talte Montenegros 2013 repræsentant, Nina Žižic, samt Stana Salgo som juryformand.

Vladanas bidrag hedder Breathe og er skrevet af Vladana sammen med Darko Dimitrov, der tidligere har været involveret i bidragene “Ninanajna” (Nord Makedonien 2006), “Proud” (Nord Makedonien 2019) og “Loco Loco” (Serbien 2021). Sangen forventes at blive klar til offentliggørelse i starten af marts måned.

Vladana fortæller, at sangen er blevet til i lyset af en familie tragedie. "The recent tragedy that happened in my family broke me … The song by some indescribable miracle just “flew” out of me and I can freely say that it is nothing but my heart broken into small pieces, turned into music and words."

På montenegrinsk morgen tv udtalte Vladana blandt andet: “Jeg ved at livet består af både sorte og hvide tangenter, og hver dag er en helt ny 'sang'. Det er hvad der gør det så interessant. Vi indser først, hvad det vil sige at kæmpe for livet, når det gør ondt; dette er min sang, min kur for Europa og verden.”


Vladana taler om sin deltagelse i Torino på morgen tv

Afsløringen af Vladana som Montenegros Eurovision repræsentant er blevet 'teaset' af RTCG de seneste dage; lørdag blev der afsløret et baby billede af Vladana, og søndag fik vi at vide at artisten tidligere havde deltaget i det montenegrinske grandprix Montevizija. Og mandag fik vi så at vide, at der var tale om en kvindelig artist.

Vladana Vucinic
Født i Podgorica i 1986, Vladana voksede op og udviste et stort talent for sang, blandt andet under indflydelse af hendes mors interesse i musik. I grundskolen og high school læste hun blandt andet musik teori, piano og sang på Vasa Pavic musik skole i Podgorica. Efterfølgende læste hun politisk videnskab på Montenegro Universitet, hvor hun fik en uddannelse som journalist.

Hun fik sin tv debut som sange i 2003 i programmet Intro karaokama, hvorefter fulgte en optræden på musik festivalen Budva Fest 2003. Hun er heller ikke ukendt med Eurovision scenen, hvor hun har deltaget i det montenegrinske grandprix Montevizija i både 2005 og 2006.

I 2005 sang hun “Samo moj nikad njen,” der dog kun blev nummer 18. Det blev fulgt op i 2006 med en duet “Željna” sammen med Bojana Nenezic. De blev nummer 11 af 20 og sikrede en plads i den serbisk-montenegrinske finale Evropesma-Europjesma 2006. Her blev det dog bare en 15. plads.

Montenegro i Eurovision Song Contest
Montenegro deltog som en del af Serbien-Montenegro i 2004 og 2005, men debuterede som selvstændig nation i Eurovision Song Contest i 2007 og har i alt deltaget elleve gange. Bedste placering er en 13. plads i 2015 til Knez og sangen 'Adio'.

Senest Montenegro deltog var i Tel Aviv i 2019, hvor det blev til en 16. plads i semifinalen til gruppen D moll og nummeret 'Heaven'.

Se alle Montenegros bidrag gennem tiderne her...


Fra mandagens teaser: "Is this going to be her first, or her second appearance in Eurovision?"

Links: Montenegro

Opdateret d. 5.1.2022