Eurovision Song Contest 2022 - NYHEDER
Tijana der repræsenterede Makedonien i 2014 har meldt sin ankomst i Serbien

Serbien 2022: Udskiftning i rollebesætningen i Pesmu Evrovizije
Nordmakedonske Tijana prøver lykken i serbisk grandprix


Dato: 21. januar 2022
Kilde: eurovoix.com
Nord Makedonske Tijana Dapcevic, der repræsenterede sit hjemland i København i 2014, forsøger sig nu i det serbiske grandprix Pesmu Evrovizije 2022. RTS har bekræftet, at Tijana vil erstatte sangeren Stefan Zdravkovic, der skulle have deltaget men har trukket sig. Tijana vil synge sangen “Ljubi, ljubi doveka”.

Serbisk tv RTS har bekræftet, at Tijana Dapcevic vil deltage i Pesmu Evroviziju 2022 med “Ljubi, ljubi doveka” (Kærlighed, kærlighed forevigt). Den Nord Makedonske sanger vil erstatte Stefan Zdravkovic, der skulle deltage i konkurrencen men har trukket sig, ifølge RTS på grund af “uhensigtsmæssige vilkår for forberedelse og gennemførelse af festivalen”.

Sangskriveren på Stefan’s bidrag, Leontina Vukomanovic, valgte Tijana til at deltage i Stefan’s sted og vil tilpasse sangens tekst og sangtitlen til at passe til en kvindelig artist. I henhold til konkurrencens regler, kan RTS eller sangskriverne vælge at udskifte artister, hvis der skulle være problemer eller udfordringer med den oprindelige artist.

Tijana Dapcevic er som nævnt ikke ubekendt med Eurovision cirkusset, da hun repræsenterede det daværende FYR Makedonien i Eurovision 2014 i København. Derudover har hun sunget kor for flere af de makedonske repræsentanter gennem årene, bl.a. for sin søster Tamara i 2008 og 2019.

Tijana har iøvrigt én gang tidligere deltaget i det serbiske grandprix. Det var i 2006, hvor Serbien og Montenegro var tilmeldt konkurrencen sammen, ligesom de var i 2004 og 2005. Hun kvalificerede sig til det fælles Serbisk-Montenegrinske grandprix via en fjerdeplads i det lokale montenegrinske Montevizija.

I det fælles serbisk-montenegrinske grandprix, Evropesma-Europjesma 2006, blev Tijana nummer otte med sit bidrag 'Greh', mens konkurrencen blev vundet af gruppen No Name, der tidligere havde repræsenteret Serbien-Montenegro i 2005.

No Name kom i øvrigt aldrig til start i Helsinki, idet Serbien-Montenegro trak sig pga kontroverser omkring 'korrupt' stemmeafgivningen i både den serbiske og den montenegrinske jury Evropesma-Europjesma; det udløste nemlig nærmest tumultariske scener, da No Name (fra Montenegro) blev udråbt som vinder, mens vinderen af sms-afstemningen Flamengosi (fra Serbien) blev nummer to.

Flamengosi fik næsten fire gange så mange stemmer som No Name, men pga stemmeafgivningen i de to juryer fra hhv Serbien og Montenegro måtte det montenegrisnke band tage til takke med andenpladsen. Det blev for meget for den serbiske del af publikum; der blev kastet med vandflasker og andet da No Name skulle spille vindersangen igen, og efterfølgende gik Flamengosi også på scenen for at spille deres bidrag.

Senere i 2006 blev Montenegro selvstændig efter en folkeafstemning - men det var altså ikke på grund af Eurovision :-)


Der deltager i alt 36 bidrag i det serbiske grandprix. Startfeltet ser nu således ud:

Naiva – Skidam
Biber – Dve godine i šes’ dana
Marija Mirkovic – Požuri, požuri
Gift – Haos
Boris Subotic – Vrati mi
Marko Nikolic – Dodi da te volim
Vasco – Znaš li
Bane Lalic i MVP – Tu gde je ljubav...
Ivana Vladovic & Jovana Stanimirovic – Prijace ti
Marija Mikic – Ljubav me inspiriše
Julija – Brižna
Angellina – Origami
Vis limunada – Pesma ljubavi
Aleksandar Vuksanovic Aca Lukas – Oskar
Igor Simic – Nisam ja
Goca Tražan – Fitilj
Sanja Bogosavljevic – Pridi mi
Dušan Svilar – Samo ne reci da voliš
Srdan Lazic – Tražim te
Julijana Vincan – Istina i laži
Jelena Pajic – Pogledi
Bojana Maškovic – Dama
Zoe kida (Ana Radonjic) – Bejbi
Orkestar Aleksandra Sofronijevica – Andele moj
Sara Jo – Muškarcina/Zabranjeno voce
Mia – Blanko
Zejna Murkic – Nema te
Gramophonedzie – Pocinjem da ludim
Tijana Dapcevic *) – Ljubi, ljubi doveka
Zorja Pajic – Zorja
Lift – Drama
Konstrakta – Corpore Sano
Ivona Pantelic – Znam
Rocher Etno Band – Hajde sad nek svak peva
Ana Stanic – Put bez povratka
Euterpa – Nedostaješ

*) Erstatter Stefan Zdravkovic og Ljubi svog coveka

Pesmu Evrovizije 2022 afholdes efter dette program:
03.03.2022 / Semifinale 1
04.03.2022 / Semifinale 2
05.03.2022 / Pesmu Evrovizije finale

Serbien i Eurovision Song Contest
Serbien debuterede som selvstændig nation i 2007; tidligere havde de i 2004 og 2005 deltaget som Serbien-Montenegro, og før dette helt fra 1961 som en del af Jugoslavien. Allerede i debutåret 2007 var der fuld gevinst, da Marija Šerifovic vandt Eurovision med sangen 'Molitva'.

Serbien har deltaget tretten gange, og kun tre gange er det ikke blevet til en plads i finalen. Seneste top ti placering er dog tilbage til 2015, hvor Bojana Stamenov netop blev nummer ti med Beauty Never Lies. Senest blev det til en femtendeplads i Rotterdam til Hurricane og sangen Loco loco.

Se alle Serbiens bidrag gennem tiderne her...

Links: Serbien

Opdateret d. 22.1.2022