Eurovision Song Contest 2022 - NYHEDER
|
| Måneskin vandt Sanremo 2021 og senere også Eurovision 2021 i Rotterdam |
Hvem skal træde i Måneskin's fodspor i Eurovision?
Sanremo: Fem dages musikfest starter tirsdag aften i Italien
|
|
Dato: 29. januar 2022
Opd.: 2. februar 2022
Kilde: eurovision.tv
|
Traditionen tro afholdes den italienske Sanremo musikfestival i Teatro Ariston over fem aftener; i år bliver det i perioden 1.-5. februar med deltagelse af 25 bidrag samt et utal af gæsteartister. Det bliver med den kunstneriske leder Amadeus ved roret, og vinderen tilbydes pladsen som værtslandets repræsentant i Eurovision Song Contest 2022.
Tirsdag den 1. februar løber prima serata (første aften) af den 71. udgave af Festival della canzone italiana af stabelen med den kunstneriske leder Amadeus som vært sammen med Ornella Muti. Amadeus er som de foregående to år gennemgående vært alle fem aftener, i år med forskellige medværter: Ornella Muti, Lorena Cesarini, Drusilla Foer, Maria Chiara Giannetta og Sabrina Ferilli.
Måske får vi også besøg af Fiorello, der har været Amadeus' comedy-sidekick de to foregående år. Amadeus tøver når han bliver spurgt. "Fiorello? Måske, det kunne være sjovt. De fem smukke kvinder vil helt bestemt være der. For venner vil døren altid stå åben... Jeg har reserveret et hotelværelse til ham overfor mit."
Fiorello og Amadeus i Sanremo 2021
Deltagere i Sanremo 2022
Årets startfelt består af 25 bidrag; de 22 er udvalgt af Amadeus, mens de tre sidste (Matteo Romano, Tananai og Yuman) er top-tre fra talentkonkurrencen Sanremo Giovani, der blev afholdt i december måned.
Opdateret 2. februar:
De 25 bidrag præsenteres første gang den 1. og 2. februar i disse to grupper; bidragene er her anført i startrækkefølge
Første aften - tirsdag den 1. februar:
- Achille Lauro – Domenica
- Yuman – Ora e qui
- Noemi – Ti amo non lo so dire
- Gianni Morandi – Apri tutte le porte
- La Rappresentante di Lista – Ciao ciao
- Michele Bravi – Inverno dei fiori
- Massimo Ranieri – Lettera di là dal mare
- Mahmood e Blanco – Brividi
- Ana Mena – Duecentomila ore
- Rkomi – Insuperabile
- Dargen D’Amico – Dove si balla
- Giusy Ferreri – Miele
|
Anden aften - onsdag den 2. februar:
- Sangiovanni – Farfalle
- Giovanni Truppi – Tuo padre, mia madre, Lucia
- Le Vibrazioni – Tantissimo
- Emma – Ogni volta è così
- Matteo Romano – Virale
- Iva Zanicchi – Voglio amarti
- Ditonellapiaga con Rettore – Chimica
- Elisa – O forse sei tu
- Fabrizio Moro – Sei tu
- Tananai – Sesso occasionale
- Irama – Ovunque sarai
- AKA 7even – Perfetta così
- Highsnob e Hu – Abbi cura di te
|
På startlisten findes hele seks tidligere deltagere i Eurovision Song Contest. Iva Zanicchi deltog i Eurovision helt tilbage i 1969, Gianni Morandi i 1970 og Massimo Ranieri var med i både 1971 og 1973. Emma repræsenterede Italien i København i 2014, Fabrizio Moro var med sammen med Ermal Meta i 2018 og endelig repræsenterede Mahmood Italien i 2019.
COVID-19
Senest i 2021 blev Sanremo afholdt uden publikum overhovedet. Dette års arrangører har lovet os, at vi trods Corona får et propfyldt Teatro Ariston at se.
Det er efter aftale med myndighederne, og alle deltagere i 'red carpet' skal have et såkaldt 'Super Corona pas' der kun gives til personer, der er fuldt vaccineret. Publikum og presse skal bære mundbind og have 'Corona Pas' (negativ test eller fuld vaccination).
Programmet for Sanremo 2022 ser således ud:
01/02/2022 – Første aften (12 artister vil fremføre deres bidrag)
02/02/2022 – Anden aften (13 artister vil fremføre deres bidrag)
03/02/2022 – Tredje aften (Alle 25 artister vil fremføre deres bidrag)
04/02/2022 – Fjerde aften (Alle 25 artister vil fremføre en cover sang alene eller med en gæst)
05/02/2022 – Finale aften (Alle 25 artister vil fremføre deres bidrag)
Afstemninger
Der vil blive afholdt afstemninger med forskellige grupper alle fem aftener, men ingen artister eller bidrag bliver elimineret undervejs. Aften 1 og 2 bliver der afstemning blandt medlemmer af pressekorpset, aften 3 bliver der sms-afstemning og afstemning i en demoskopisk jury, og de sidste to aftener stemmes der i både pressekorps, demoskopisk jury og sms-afstemning.
På finaleaftenen bliver afstemningerne fra de foregående fire aftener talt med i den endelige afstemning, der afgør hvilke tre bidrag der skal være med i super-finalen. Herefter bliver alle afstemninger nulstillet, og vinderen findes efter 33% sms-afstemning, 33% pressejury og 33% demoskopisk jury.
Afstemning efter første aften:
- Mahmood & Blanco
- La Rappresentante di Lista
- Dargen D’Amico
- Gianni Morandi
- Massimo Ranieri
- Noemi
- Michele Bravi
- Rkomi
- Achille Lauro
- Giusy Ferreri
- Yuman
- Ana Mena
|
Afstemning efter anden aften:
- Elisa
- Emma
- Ditonellapiaga con Rettore
- Irama
- Fabrizio Moro
- Giovanni Truppi
- Sangiovanni
- Matteo Romano
- Highsnob e Hu
- Iva Zanicchi
- AKA 7even
- Le Vibrazioni
- Tananai
|
Kombineret top 12 efter to aftener:
- Elisa
- Mahmood & Blanco
- La rappresentante di lista
- Dargen D’Amico
- Gianni Morandi
- Emma
- Ditonellapiage & Rettore
- Massimo Ranieri
- Irama
- Fabrizio Moro
- Giovanni Truppi
- Noemi
|
Gæsteartister
Sidste års vinder af Sanremo festivalen - og senere vinder af Eurovision Song Contest 2021 i Rotterdam - Måneskin vil være blandt de utallige gæsteartister i løbet af de fem dage. På andendagen vil en af gæsteartisterne være Laura Pausini, der forventes at annoncere, at hun vil blive en af værterne ved Eurovision 2022 i Torino. Øvrige gæsteartister afsløres løbende
Af andre gæster i løbet af ugen kan nævnes tennisspilleren Matteo Berrettini samt skuespillerne Paoul Bova, Nino Frassics og Claudio Gioè som ikke musikalske indslag. De suppleres af sangerne Ermal Meta, Colapesce & Dimartino, ComaCosa, Pinguini Tattici Nucleari og Orietta Berti.
Kunstneriske leder Amadeus sammen med de fem medværter: Ornella Muti, Lorena Cesarini, Drusilla Foer, Maria Chiara Giannetta og Sabrina Ferilli.
Italien i Eurovision Song Contest
Italien har deltaget i Eurovision Song Contest 47 gange siden debut'en i 1956. Tre gange har støvlelandet vundet konkurrencen: I 1964 i København (Gigliola Cinquetti - Non Ho L'Eta); i 1990 i Zagreb (Toto Cutugno - Insieme: 1992) og endelig selvfølgelig i 2021 i Rotterdam (Måneskin - Zitti e buoni). Derudover er det blevet til elleve andenpladser og fem tredjepladser.
Ligesom Danmark i 60'erne og 70'erne har Italien holdt sig ude af konkurrencen i en årrække. Fra 1998 til 2010 ønskede de ikke at deltage, men til gengæld vendte de tilbage med en fantastisk andenplads i 2011 med vinderen af Sanremo Giovani, Raphael Gualazzi og sangen Follia d'amore.
Siden Italien vendte tilbage i 2011 er de landet i top ti 8 gange ud af ti.
Se alle Italiens bidrag gennem tiderne her...
Links:
Italien
Opdateret d. 3.2.2022