Eurovision Song Contest 2022 - NYHEDER
Alina Pash vandt Vibdir 2022 og er dermed klar til Torino i maj måned

Kalush Orchestra måtte se Alina Pash rende med sejren i Ukraine
I skyggen af konflikt: Alina Pash vandt med bare ét point


Dato: 13. februar 2022
Kilde: eurovision.tv
I skyggen af konflikten med Rusland fik Ukraine lørdag aften afviklet det lokale grandprix, Vibdir 2022. Som så ofte før var der ikke enighed mellem den professionelle jury og de ukrainske tv-seere; juryen foretak Alina, mens seerne stemte på Kalush Orchestra. Sammenlagt vandt Alina Pash altså med bare ét point.

Maria Efrosinina og Timur Miroshnychenko var værter, da Ukraine lørdag aften afviklede det lokale grandprix Vibdir 2022. Startfeltet så således ud: Cloudless – All be Alright
Michael Soul – Demons
Our Atlantic – Moia Liubov
Barleben - Hear My Words
Roxolana – Girlzzz
Kalush Orchestra – Stefania
Wellboy – Nozzy Bossy
Alina Pash – Tini Zabutykh Predkiv

Juryen, der bestod af Tina Karol (Eurovision 2006), Yurislav Lodygin (producer Suspilne) og Jamala (Eurovision vinder 2016), havde kastet sin kærlighed på Alina Pash, mens stemmerne fra tv seerne viste at de foretrak gruppen Kalush Orchestra. Sammenlagt gav det en sejr til Alina på bare ét sølle point.

Sangen er skrevet af Alina selv sammen med Taras Bazeev. Titlen Tini Zabutykh Predkiv (Skyggen af glemte forfædre) har sangen fælles med en film fra 1965, der anses som en klasiker blandt ukrainske film.

Der var gæsteoptræden af sidste års vinder Go_A, ligesom de to dommere Tina Karol og Jamala 'gav et nummer'.

Alina Pash
Alina Pash er en 28-årig ukrainsk sanger, sangskriver og skuespiller, hvis musik kombinerer elementer af R&B og hip-hop med den traditionelle karpatiske lyd. Alina har tidligere konkurreret i andre lokale festivaler som Atlas Weekend, Brave Factory!, Sonari, Calvi On The Rocks, ESNS og Electric Castle. Alina Pash er kendt fra den lokale udgave af X Factor og bruger også sine evner som rapper på sit Grand Prix-bidrag.

Ukraine i Eurovision Song Contest
Ukraine er et af de allermest succesfulde deltagerlande i Eurovision Song Contest. Ukraine har deltaget 16 gange siden debuten i 2003; alle seksten gange har Ukraine kvalificeret sig til finalen, hvilket ingen anden nation har præsteret. Ukraine har opnået hele 10 placeringer i top-ti.

Heraf er Ruslana's sejr i 2004 med 'Wild Dances' og Jamala's triumf i 2016 med '1944' naturligvis toppen, men derudover er det også blevet til to andenpladser og en tredjeplads. Senest blev det i Rotterdam til en 5. plads til gruppen Go_A og sangen 'Shum'.

Se alle Ukraines bidrag gennem tiderne her...

Links: Ukraine

Opdateret d. 13.2.2022