Eurovision Song Contest 2022 - NYHEDER
Ukraine anmoder EBU om at udelukke Rusland fra tv-sammenslutningens samarbejde


UA:PBC/Suspilne anmoder om udelukkelse af Rusland fra EBU


Dato: 24. februar 2022
Kilde: eurovision.tv
Ukraines stats-tv Suspilne (UA:PBC) har anmodet EBU om at udelukke Ruslands tv-stationer fra samarbejdet i tv-sammenslutningen, herunder fra deltagelse i begivenheder som Eurovision Song Contest m.fl.

På baggrund af den pågående invasion af Ukraine, har den ukrainske nationale tv-station Suspilne opfordret til, at russiske tv-stationer bliver suspenderet fra sammenslutningens samarbejde, herunder deltagelse i f.eks. Eurovision Song Contest etc. Det fremgår af et brev fra Suspilne's bestyrelsesformand Mykola Chernotytskyy til præsidenten for European Broadcasting Union, Delphine Ernotte.

Som begrundelsen for suspensionen angives, at de russiske tv-stationer har fejlet i at sikre sine forpligtelser vedr.:

  • nøgleværdier omkring public service broadcasting;
  • frihed til at tale og udtrykke meninger og holdninger;
  • udvikle interkulturel samtale;

Brevet fortsætter: "Vi anerkender, at processen omkring udelukkelse eller suspendering af medlemsskab kræver omhyggelige overvejelser af EBU Executive Board og henvisninger til EBU General Assembly. I mellemtiden anmoder vi EBU om at straks reagere på den uacceptable situation der er forårsaget af Rusland med støtte af dets stats-fjernsyn, der er medlemmer af EBU."

Hele brevet kan læses her - på ukrainsk...

Skulle EBU vælge at suspendere dets russiske medlemmer, vil det være anden gang inden for 12 måneder at en tv-station bliver suspenderet. Det skete også i juli 2021, hvor den hviderussiske tv-station BTRC blev suspenderet for ikke at opfylde sine forpligtelser vedr. presse- og ytringsfrihed.

Links: Eurovision Song Contest

Opdateret d. 26.2.2022