Eurovision Song Contest 2022 - NYHEDER
Manizha bliver den foreløbig sidste artist for Rusland i Eurovision Song Contest

Efter den russiske invasion i Ukraine er det slut med russisk deltagelse i ESC 2022
Russiske tv- og radiostationer trækker sig fra EBU-samarbejdet


Dato: 28. februar 2022
Kilde: eurovision.tv
Efter at Ukraines stats-tv fredag anmodede EBU om at udelukke Ruslands tv-stationer fra samarbejdet i tv-sammenslutningen, og en lang række medlemslande derefter krævede at Rusland bliver udelukket, står det nu klart at Rusland ikke vil deltage i Eurovision Song Contest i Torino i maj måned.

Efter Ukraines krav om udelukkelse af Rusland fra EBU samarbejdet, reagerede en lang række af EBU's medlemmer, anført af de nordisk og baltiske lande, med tilsvarende krav om, at Rusland ikke kunne deltage i Eurovision Song Contest i Torino. Både Finland og Estland gik så langt at true med, at de ikke ville sende en repræsentant til Torino hvis Rusland skal deltage.

Det fik EBU til at udsende en erklæring om, at EBU er en apolitisk sammenslutning og at Rusland er velkommen til at deltage i Eurovision.

Denne erklæring skabte yderligere røre i andedammen, og allerede dagen efter kom der så en meddelelse fra EBU om at Rusland ikke vil sende en repræsentant til Torino. Bemærk at der ikke blev nævnt noget med hverken udelukkelse fra Eurovision eller suspendering af medlemsskab.

Erklæringen sluttede dog med at "... deltagelse af det østeuropæiske land kunne bringe Eurovision’s image “into dispute”.

Nu er der så efterfølgende dukket oplysninger op, om at de tre russiske tv- og radiostationer, der er medlem af EBU, herunder VGTRK og Channel One trækker sig ud af samarbejdet.

Jeg tænker at Rusland vil undgå at blive suspenderet og dermed 'rasende' trækker sig frivilligt. Samme reaktion er set fra en række russiske sportsforbund, blandt andet det russiske skiskydnings forbund.

"Der skal ikke løsnes ét eneste skud under russisk flag." Det var meldingen fra Det Internationale Skiskydningsforbund, IBU, der lørdag vedtog, at udøvere fra Rusland og Belarus (tidligere kaldet Hviderusland) fremover skal konkurrere under neutralt flag i de kommende World Cup-afdelinger. Efter at de russiske og hviderussiske atleter kun kan konkurrere under neutralt flag trak russerne sig for resten af sæssonen.

Det er efterfølgende kommet frem, at Rusland ville være blevet repræsenteret i Torino af 18 årige Slavia Simonova

Dette betyder også, at Rusland ikke vil deltage i Junior Eurovision, der finder sted i december måned med Armenien som værtsland.

Links: Eurovision Song Contest

Opdateret d. 28.2.2022