Eurovision Song Contest 2022 - NYHEDER
Den rumænske talsperson Eda Marcus nåede aldrig frem på skærmen i finalen

Seks landes jury-afstemninger annulleret, da de tydeligvis stemte på hinanden
Skandale omkring stemmeafgivningen i den anden semifinale


Dato: 31. maj 2022
Kilde: eurosong.dk
Efter Ukraines sejr i Eurovision Song Contest 2022 er et kedeligt efterspil begyndt at sprede sig som ringe i vandet, hvor seks landes oprindelige juryresultater kom i søgelyset. Nu truer flere af de involverede tv-stationer helt at trække sig fra Eurovision Song Contest.

Skandalen opstod efter jury-semifinalen onsdag den 12. maj, hvor juryerne som bekendt afgav deres stemmer. Her opdagede EBU mystiske sammenhænge mellem stemmerne fra Azerbaijan, Georgien, Montenegro, Polen, Rumænien og San Marino. De seks landes jurymedlemmer stemte nemlig i mistænkelig grad på hinanden i et åbenlyst forsøg på at hjælpe hinanden videre til finalen.

De specielle resultater stak også ud hos EBU, fordi fem ud af seks lande alle havnede uden for TOP 7 hos de resterende 15 stemmeberettigede nationer (inklusive de tre BIG5-lande Tyskland, Spanien og Storbritannien). Fire af de seks lande endte faktisk blandt de allerdårligste hos de øvrige 15 lande.

I stedet for disse oprindelige juryresultater sammensatte EBU et nyt resultat for disse seks lande i 2. semifinale og finalen - baseret på tidligere stemmemønstre og de øvrige nationers resultater. Dette var årsagen til, at tre landes talspersoner aldrig kom igennem under afstemningen i finalen, fordi EBU var bange for, at landene ville oplæse deres oprindelige resultat. EBUs Martin Österdahl oplæste i stedet de korrigerede resultater.

Alle seks involverede lande har officielt tilkendegivet, at de føler sig uretfærdigt dømt og afviser snyderi. Ingen af seks tv-stationer kender åbenbart til deres egne juryers planer. Derudover retter de alle en kraftig kritik af EBUs håndtering af situationen. Hos TVR i Rumænien (der aldrig kom på skærmen lørdag aften og aldrig blev informeret på forhånd) truer man ligefrem med at lægge sag an og i yderste konsekvens helt at trække sig fra næste års Eurovision. De bakkes op af Azerbaijan og Montenegro.

De seks lande argumenter for, at med så få stemmeberettigede lande i en semifinale vil nogle jury-resultater altid virke "ens". Hos TVR i Rumænien peger man fx. på, at også Sverige, Australien og Belgien stemte på hinanden.

En udregning af de seks landes oprindelige resultater fortæller dog, at det ikke ville have ændret på de ti endelige finalister, der blev udråbt torsdag aften. Dog ville San Marino været gået fra en 14. plads til en 11. plads, mens Montenegro ville være hoppet helt fra 17. pladsen til 12. pladsen. EBU har ikke officielt tilkendegivet, hvilke konsekvenser det reelt vil få for de seks involverede lande i fremtidens Eurovision.

Årets skandale er desværre ikke den første i Eurovision-historien, hvor adskillige telefon- og juryresultater i tidens løb har været genstand for diskussion

Martin Österdahl leverer de rumænske stemmer på grund af "en teknisk fejl"

Links: Eurovision Song Contest

Opdateret d. 8.6.2022