Eurovision Song Contest 2023 - NYHEDER
EBU varsler store ændringer i stemmeafgivningen i Eurovision Song Contest 2023

EBU varsler store ændringer i stemmeafgivningen i Eurovision Song Contest 2023
Ud med juryerne i semifinalerne - og ind med 'Resten af verden'


Dato: 23. november 2022
Kilde: eurovisionworld.com
EBU har annonceret, at der sker væsentlige ændringer i stemmeafgivningen til Eurovision Song Contest i 2023 i Liverpool. Juryerne er ikke længere en del af stemmeafgivningen i semifinalerne. Og samtidig inviteres 'Resten af verden' indenfor.

European Broadcasting Union (EBU) meddelte i går, at stemmesystemet til Eurovision vil undergå en række ændringer under den kommende konkurrence i Liverpool.

Ingen jury-stemmer i semifinalerne
Den største ændring sker i semifinalerne, hvor de 10 lande, som kvalificerer sig til finalen fra hver semifinale, udelukkende vil blive valgt af publikumsstemmer, hvilket betyder at juryerne ikke deltager i stemmeafgivningen før til finalen. Det nuværende system med en kombination af jury-stemmer og publikums-stemmer har været gældende i Eurovision siden 2009.

Velkommen til 'Resten af Verden'
Samtidig åbnes der op for, at seere fra ikke-deltagende lande får mulighed for at afgive stemmer online, hvor det indtil nu kun har været de deltagende lande fra hver semifinale, samt de Big 5-lande som blev tildelt til hver semifinale, som kunne stemme. De ikke-deltagende landes stemmer tælles sammen og kommer til at have vægt som et enkelt lands stemmer i hver semifinale.

Martin Österdahl, der er Executive Supervisor for Eurovision Song Contest, udtaler: "Gennem konkurrencens 67-årige historie har Eurovision Song Contest konstant skulle udvikle sig for at forblive relevant og spændende. Disse ændringer afspejler showet store popularitet ved at give publikum større indflydelse på resultatet af verdens største live musik event."

Afstemningen i finalen kommer til at foregå som hidtil, nemlig ved at juryerne og publikum hver har 50% at tildele de 26 lande i finalen. Eneste ændring er at 'Resten af Verden' også får en stemme i finalen, på lige fod med alle deltagerlandene.

Ændringerne er bl.a. sket på baggrund af de uregelmæssigheder i stemmeafgivningen ved ESC 2022, hvor flere landes jurystemmer blev underkendt og erstattet af gennemsnitlige points for landene i stedet. Derfor blev der nedsat en arbejdsgruppe blandt EBU’s medlemmer, som har anbefalet de nævnte ændringer til EBU’s Executive Board og ESC’s referencegruppe.

Juryens stemmer har både været en hjælp og en hæmsko for Danmark:
  • I 2021 havde seerne således Fyr og Flammes 'Øve os på hinanden' klart videre fra semifinalen, mens juryerne havde placeret Danmark så lavt, at det i sidste ende ikke blev til en dansk finaleplads dét år.
  • I 2019 var det lige omvendt. Her havde tv-seerne placeret Danmark uden for den top ti, der går videre til finalen, mens juryerne havde placeret Leonora og 'Love is Forever' så tilpas højt, at vi akkurat kneb os med til finalebraget.


  • Links: Eurovision Song Contest

    Opdateret d. 23.11.2022