Eurovision Song Contest 2023 - NYHEDER
We Are Domi jubler over en finaleplads for Tjekkiet i Eurovision 2022

Hvem skal efterfølge We Are Domi som Tjekkiets repræsentant i Eurovision?
Tjekkiet afholder første live nationale grandprix i femten år


Dato: 5. januar 2023
Kilde: escbubble.com
For første gang i femten år vil Tjekkiet i år afholde et direkte transmitteret nationalt grandprix for at finde deres bidrag til dette års udgave af Eurovision Song Contest. Eurovision Song CZ - forkortet til ESCZ - vil blive sendt direkte fra Prag den 30. januar.

I starten af november måned åbnede Ceská Televize (CT) for indsendelse af bidrag til det lokale tjekkiske grandprix Eurovision Song CZ. Ved fristens udløb den 8. december havde CT modtaget flere end 170 bidrag, primært fra tjekkiske sangskrivere.

CT har nu meddelt, at deres bidrag til Liverpool vil blive fundet i en national finale, der for første gang siden 2008 bliver sendt live i TV fra den tjekkiske hovedstad Prag. Det sker lørdag den 30. januar med deltagelse af tre bidrag udvalgt blandt de indsendte sange. De tre udvalgte bidrag bedømmes af en kombination af både tjekkiske og internationale fans samt en professionel jury.

Team ESCZ håber at afsluttet arbejdet med de tre udvalgte bidrag i de kommende dage; det er planen at annoncere de tre finalister midt i januar måned, hvor der også kommer flere detaljer om selve showet.

Ahmad Halloun, der er medlem af Tjekkiets delegation ved Eurovision Song Contest, lover publikum et flot show:

"Det bliver et beskedent show af høj kvalitet, endnu en gang fokuserer vi på at vise tjekkiske talenter internationalt, og et live show er en fantastisk måde at gøre det på. Showet vil selvfølgelig være fokuseret på et tjekkisk og internationalt publikum, noget alle vil have glæde af."

I den mellemliggende periode siden 2008 er Tjekkiets bidrag enten valgt internt i CT - eller via online præsentation og afstemning, som det har været tilfældet de seneste år.

Tjekkiet i Eurovision Song Contest
Tjekkiet deltager i 2023 for 11. gang, og debuterede i Eurovision sammenhæng i 2007; men hverken det år eller de to følgende sæsoner lykkedes det for Tjekkiet at sikre sig en plads i finalen, og de følgende fem år valgte man ikke at deltage.

Men siden 2015 har Tjekkiet været tilbage i Eurovision familien, og med fire finalepladser, og en placering som nummer seks i 2018, må landets tilbagevenden betegnes som en succes. Senest blev det til endnu en plads i finalen til We Are Domi og sangen Lights Off, der dog måtte tage til takke med en 22. plads i finalen i Torino.

Se alle Tjekkiets bidrag gennem tiderne her...Links: Tjekkiet

Opdateret d. 5.1.2023