Eurovision Song Contest 2024 - NYHEDER
Hera Björk vandt Söngvakeppnin 2024 med sangen 'Scared of Hights'

Hera efterfølger Dilja som Islands repræsentant i Eurovision 2024
Scared of Hights: Hera Björk vender tilbage til Eurovision


Dato: 3. marts 2024
Kilde: eurovisionworld.com
Lørdag aften var det igen tid til 'grandprix' i Island, da Ríkisútvarpið (RÚV) afviklede den store finale i Laugardalshöllinn. Fem bidrag dystede om Islands plads i Eurovision 2024 i Malmø. Forhåndsfavoritten Bashar Murad måtte se veteranen stryge forbi

Det blev veteranen Hera Björk der rendte med seernes gunst, da Island lørdag aften afviklede den årlige finale i Söngvakeppnin. Hun stod i super-finalen sammen med forhåndsfavoritten Bashar Murad, og det blev altså veteranens aften. Hera Björk, der repræsenterede Island i 2010 med sangen 'Je Ne Sais Quoi', deltog i Söngvakeppnin for tredje gang. Derudover blev hun som bekendt nummer to i det danske Melodi Grand Prix 2009 med 'Someday', ligesom hun vandt Second Chance Contest med den samme sang.

Afgørelsen på Island har længe været mødt med stor interesse flere steder. Protesterne omkring Israels deltagelse i Eurovision har været særligt højlydte på øen højt mod nord, hvor RUV officielt har støttet deltagernes tvivl omkring deltagelsen i Malmö - såfremt Israel skulle være til stede. Og det havde skabt særlig interesse omkring den palæstinensiske deltager Bashar Murad, der fremstod som favorit, og som også har gjort at Island fremtrådte som favorit til at vinde Eurovision.


Hera Björk har tidligere på ugen officielt tilkendegivet, at skulle hun vinde lørdag aften agtede hun at tage til Malmö uanset EBUs afgørelse omkring Israel.
Optakt

Islands bidrag bliver igen i 2024 fundet via Söngvakeppnin, der afholdes med to semifinaler den 17. og 24. februar inden aftenens finalen den 2. marts 2024. Finalen afholdes i Laugardalshöllinn, og årets værter er Ragnhildur Steinunn Jónsdóttir, Sigurður Þorri Gunnarsson og Unnsteinn Manuel Stefánsson.

Der stemmes i to runder. Efter første afstemningsrunde (jury + seer-afstemning) går to bidrag videre til superfinalen, hvor det alene er tv-seerne der har magten.

  1. VÆB – “Bíómynd”
  2. Hera Björk – “Scared Of Heights”
  3. ANITA – “Downfall”
  4. Bashar Murad – “Wild West”
  5. Sigga Ózk – “Into the Atmosphere”
VÆB og ANITA gik til finalen fra den første semifinale, mens Hera og Bashar kommer fra den anden semifinale. Sigga, der fik årets wildcard, optrådte også i den anden semifinale.

VÆB har som de eneste besluttet at holde fast i den islandske udgave af nummeret, mens de fire andre optræder med den engelske udgave.

Der er gensyn med Hera Björk, der repræsenterede Island i 2010 med sangen 'Je Ne Sais Quoi'. Hun blev som bekendt nummer to i det danske Melodi Grand Prix 2009 med 'Someday', ligesom hun vandt Second Chance Contest med den samme sang.

Der er også gensyn med Sigga Ózk, der deltog i Söngvakeppnin 2023, hvor hun blev nummer fem i finalen, efter at være nummer to i juryafstemningen.

Et andet spændende navn er palæstinensiske Bashar Murad; nyheden om hans deltagelse gik viralt og har fået bookmakerne til at gøre Island som en af favoritterne til at vinde Eurovision 2024.

Du kan høre alle 18 bidrag på Spotify:

Læs også: Island løfter sløret for ti deltagere i Söngvakeppnin 2024

Det samlede program for Söngvakeppnin 2024:
17.02.2024 Semifinale I
24.02.2024 Semifinale II
02.03.2024 Finale Söngvakeppnin 2024

Island i Eurovision Song Contest
Island debuterede i Eurovision Song Contest i 1986 og har i alt deltaget i Eurovision Song Contest 35 gange. Island har endnu ikke vundet konkurrencen, men to gange har det været snublende nær, nemlig i 1999 (Selma - All Out Of Luck) og 2009 (Yohanna - Is It True), hvor det begge gange er blevet til en andenplads.

I perioden fra 2008 til 2014 kom Island hvert år til finalen, men de efterfølgende fire år lykkedes det ikke for Island. Siden blev det dog til tre finalepladser i 2019, 2021 og 2022, men senest fik Dilja en 11. plads i semifinalen med sangen Power.

Se alle Islands bidrag gennem tiderne her...Links: Island

Opdateret d. 3.3.2024