Eurovision Song Contest 2024 - NYHEDER
Hollandske Joost Klein diskvalificeret. Foto: Sarah-Louise Bennett EBU

Chok i Eurovision-lejren: Efter en intern undersøgelse er Holland diskvalificeret
Holland er udelukket fra at deltage i Eurovision finalen


Dato: 11. maj 2024
Kilde: eurovision.tv
En skandale af dimensioner har ramt Eurovision lejren, der er i chok efter at det lørdag kom frem, at den hollandske deltager Joost Klein er diskvalificeret og dermed ikke kommer deltage i finalen lørdag aften. Der vil således kun deltage 25 sange i finalen.

En kæmpe skandale har ramt Eurovision få timer før afgørelsen falder. Hollands Joost Klein er blevet diskvalificeret af EBU som følge af en 'hændelse', der fandt sted efter semifinalen torsdag aften og som involverede en kvindelig ansat ved produktionen.

I en udtalelse fra EBU forlød det fredag eftermiddag, at svensk politi har efterforsket en klage fra et kvindeligt medlem af produktionsholdet efter en hændelse efter hans optræden i torsdag aftens semifinale.

Pressemeddelelsen fortsætter: "Vi opretholder en nultolerancepolitik over for upassende adfærd ved vores arrangement og er forpligtet til at sørge for et sikkert arbejdsmiljø for alle medarbejdere ved konkurrencen. I lyset af dette anses Joost Kleins adfærd over for et teammedlem i strid med konkurrencereglerne.

Og lørdag blev det så slået fast, at aftenens finale bliver uden deltagelse af Joost Klein og hans catchy sang 'Europapa'.

Dermed er Holland altså ude af kampen om at vinde lørdagens finale, der fortsætter med 25 deltagende nationer. Tidligere var der rygter om, at 11. pladsen fra 2. semifinale ville få chancen, men det har EBU nu altså afkræftet.

Historien omkring en mulig hollandsk diskvalifikation begyndte allerede at florere fredag eftermiddag, da Joost Klein godt nok var med ved "flagparaden", men siden blev sprunget over, da sangene blev afviklet ved første generalprøve på finalen. Siden spekulerede medier og fans omkring Joosts mystiske optræden ved vinder-pressemødet torsdag aften, hvor han 'gemte sig' under sit flag - placeret ved siden af Israels Eden Golan. EBU pointerer dog, at diskvalifikationen af Holland ikke involverer andre deltagende nationer.

Efterfølgende afslørede den svenske avis Aftonbladet, at EBU undersøgte en hændelse omhandlende Joost Klein. Fredag aften skrev SVT, at sagen angiveligt drejer sig om en fysisk konfrontation mellem Joost og en fotograf, og at den hollandske deltager anklages for vold mod en kvindelig medarbejder i TV-produktionen. I dag refererer flere medier dog til hændelsen som trusler og ikke vold mod den kvindelige medarbejder. Dette er dog ikke bekræftet fra hverken EBU eller svensk politi.

Efter diskvalifikationen af Holland, der skulle starte som nummer fem, ser startlisten til aftenens finale således ud:Links: Eurovision Song Contest

Opdateret d. 31.5.2024