Eurovision Song Contest 2024 - NYHEDER
The Code: Nemo vinder Eurovision Song Contest 2024. Foto: EBU

Efter en konkurrence præget af international politik, drama, kaos og diskvalifikation:
Schweiz og Nemo triumferer i Eurovision 2024 med The Code


Dato: 12. maj 2024
Kilde: eurovision.tv
Finalen i den 68. udgave af Eurovision Song Contest fandt sted lørdag den 11. maj 2024 i Malmø Arena; det endte med sejr til Schweiz og Nemo med sangen 'The Code'. På grund af diskvalifikation af Holland, deltog kun 25 lande i finalen.

Den 68. udgave af Eurovision Song Contest har fundet sin vinder i et år, som har været præget af politik, drama, protester og kaos. Schweiziske Nemo kunne natten til søndag løfte trofæet og kalde sig vinder af Eurovision 2024 med sangen “The Code”.

Schweiz tog sejren med 591 point foran Kroatien med 547 og Ukraine med 453 point. Det skete i form af en sikker 1. plads i juryafstemningen og en 5. plads hos TV-seerne, som havde fordelt deres stemmer nogenlunde ligeligt mellem Kroatien, Israel og Ukraine.

Det er 36 år siden, at Celine Dion vandt Eurovision Song Contest senest for Schweiz. Dengang efter en gyserafslutning med et forspring på ét point. Nu gentog historien sig, da alpelandet igen snuppede årets trofæ med den non-binære artist Nemo og sangen "The Code" - og igen var spændingen til at tage at føle på.

Kroatien og Israel fik faktisk flest points hos seerne, men Nemo scorede tilstrækkeligt hos juryerne til den endelige sejr. Baby Lasagna skaffede Kroatien en andenplads med den populære "Rim Tim Tagi Dim" - landets bedste placering nogensinde, mens Alyona & Jerry Heil gav Ukraine en tredjeplads.


Fjendtlig atmosfære i Malmö Arena
Årets Eurovision har været et af de mere kaotiske, hvor Israels deltagelse og senere den hollandske diskvalifikation har skabt en historisk anspændt situation. Store demonstrationer i Malmö har påvirket bybilledet, mens der også i Malmö Arena har været en til dels fjendtlig atmosfære blandt journalister og delegationerne imellem.

Israels Eden Golan har været genstand for massiv omtale og buhen gennem hele forløbet. Hun fik næstflest points fra seerne, mens juryerne var mindre begejstret for det israelske bidrag.

Efter at Hollands deltager Joost Klein ved middagstid lørdag blev diskvalificeret, deltog kun 25 lande i den store finale direkte fra Malmø Arena i Sverige.

Schweiz i Eurovision Song Contest
Schweiz er et af de oprindelige syv deltagerlande i Eurovision Song Contest 1956, og havde før lørdagens finale deltaget i alt 63 gange.

Det var hidtil blevet til to førstepladser, nemlig i debutåret 1956 (Lys Assia - Refrain) og i 1988 (Céline Dion - Ne Partez Pas Sans Moi), inden Schweiz igen triumferede i Malmö med Nemo og The Code. Efter en række magre år, hvor Schweiz kun sjældent kom i finalen, er det de seneste fem gange blevet til finaleplads og flotte topplaceringer.

Se alle Schweiz' bidrag gennem tiderne her...Links: Schweiz

Opdateret d. 30.5.2024