Eurovision Song Contest 2023 - NYHEDER
Fem artister dyster om at repræsentere Tjekkiet i Eurovision Song Contest 2023

Hvem skal efterfølge We Are Domi som Tjekkiets repræsentant i Eurovision?
Her er de fem udvalgte artister der skal deltage i ESCZ 2023


Dato: 16. januar 2023
Kilde: escbubble.com
CT har i dag annonceret at fem artister vil deltage i ESCZ 2023 – den tjekkiske nationale finale for Eurovision i Liverpool. Et direkte transmiteret live show, landets første siden 2008, vil blive sendt på CT og samtidig streamet direkte på Eurovision.tv’s officielle YouTube kanal den 30. januar kl. 21:00.

Det var tidligere meldt ud, at bare tre artister ville deltage i Tjekkiets nationale grandprix, ESCZ 2023, men den tjekkiske delegationsleder Kryštof Šámal forklarer hvorfor showet nu vil omfatte fem artister:

"Niveauet af de indsendte artister og sange var så højt, og essensen af ESCZ er at dele talentet og diversiteten af den tjekkiske musikscene, så det var svært, ja næsten umuligt, at begrænse os til tre artister. Så vi kan med glæde annoncere, at fem talentfulde artister skal kæmpe om at repræsentere Tjekkiet i Liverpool.”

Læs også: Tjekkiet afholder første live nationale grandprix i femten år

De fem udvalgte artister er:

Maella
Maella er født i Prag men flyttede til London som tyveårig for at udvikle sine musikske evner. Hun er kendt for sin lidt 'mørke' alt-pop sound, som hun har demonstreret i BBC. Hun var oktober måned ambassadør for ‘Spotify Equals CZ&SK’, og har optrådt på den store skærm ved Times Square.

Marketa Irglova
Markéta Irglová er født i Valasske Mezirici i den østlige del af landet. Hun er en Academy Award vindende musiker og har spillet piano næsten hele sit liv. Hun har boet i både Irland og USA, men i disse dage kalder hun Island for hjem. Faktisk deltog hun i Söngvakeppnin i 2022, hvor hun blev nummer fire i den anden semifinale. Hun har udgivet 3 solo albums ‘Anar’ (2011), ‘MUNA’ (2014), og ‘LILA’ (2022).

Pam Rabbit
Pam Rabbit er en tjekkist sanger med armenske rødder, der i år optræder i ESCZ for tredje gang; hun deltog tidligere i både 2019 og 2020. Hendes arbejde er inspireret af hendes fiktive hjemsøgende, men alligevel humoristiske, tragiske verden, som hjælper hende med at forstå, forklare og overkomme den virkelige verden. Hun har været på Eurovision-scenen før, da hun var backing vokalist for Mikolas Josef i 2018 i Lissabon.

Rodan
Rodan er en tjekkisk pop og indie folkesanger, der i år får sin debut i ESCZ. Han blev kendt i Tjekkiet i slutningen af 2020, hvor han blev nomineret som 'Årets opdagelse', og senere blev han nævnt blandt de 50 håbefulde udpeget af det indflydelsesrige musik magasin Headliner.

Vesna
Vesna er et kvinde-band med forsanger Patricie Fuxova i spidsen. Gruppens medlemmer kommer fra både Tjekkiet, Slovakiet og Rusland. Siden de blev dannet har de udgivet to albums, og i 2019 blev de nomineret til en Andel Awards og var udvalgt til at opvarme for norske Aurora. Vesna’s musik kombinerer elementer af folklore og moderne pop for at skabe en drømmende og livlig performances på scenen.

ESCZ finale og afstemning
Efter den direkte transmitterede finale den 30. januar, vil der åbne en online afstemning, der løber i en uge; herefter annonceres vinderen af ESCZ og dermed Tjekkiets bidrag til Eurovision Song COntest 2023 den 6. februar.

Tjekkiet i Eurovision Song Contest
Tjekkiet deltager i 2023 for 11. gang, og debuterede i Eurovision sammenhæng i 2007; men hverken det år eller de to følgende sæsoner lykkedes det for Tjekkiet at sikre sig en plads i finalen, og de følgende fem år valgte man ikke at deltage.

Men siden 2015 har Tjekkiet været tilbage i Eurovision familien, og med fire finalepladser, og en placering som nummer seks i 2018, må landets tilbagevenden betegnes som en succes. Senest blev det til endnu en plads i finalen til We Are Domi og sangen Lights Off, der dog måtte tage til takke med en 22. plads i finalen i Torino.

Se alle Tjekkiets bidrag gennem tiderne her...Links: Tjekkiet

Opdateret d. 16.1.2023