Eurovision Song Contest 2023 - NYHEDER
Vesna vandt det tjekkiske grandprix og er klar til Eurovision Song Contest 2023

Vesna blev vinderen af det tjekkiske grandprix ESCZ 2023
My Sisters Crown: Vesna klar til Liverpool for Tjekkiet


Dato: 7. februar 2023
Kilde: eurovoix.com
Ceská Televize (CT), den tjekkiske nationale tv-station, annoncerede her til aften vinderen af det nationale grandprix ESCZ 2023. Det blev gruppen Vesna og deres sang My Sisters Crown, der altså bliver Tjekkiets bidrag til Eurovision Song Contest 2023.

De fem bidrag, der dystede om billetten til Liverpool i maj måned, blev præsenteret den 30. januar i den første direkte transmitterede finale i 15 år. Efter showet åbnede en online afstemning, der løb i en uge, hvor alle både nationale og internationale Eurovision fans kunne stemme. Afstemningen udløb mandag aften, og tirsdag aften var det altså tid til at kåre vinderen.

Læs også: I dag kl. 19:00 annonceres vinderen af Tjekkiet's ESCZ 2023

Finalefeltet bestod af disse fem bidrag:

 • Maella - Flood
 • Pam Rabbit - Ghosting
 • Marketa Irglova - H A P P Y
 • Vesna - My Sisters Crown
 • Rodan - Introvert Party Club
 • Afstemningen viser at Vesna fik mere end dobbelt så mange stemmer som nummer to, der blev Pam Rabbit. På tredjepladsen kom så Rodan, fulgt af Markete og Maella på de sidste pladser. Den nationale stemmer talte 30%, mens de internationale stemmer talte 70%.

  Vesna
  Vesna er et kvinde-band med forsanger Patricie Fuxova i spidsen. Gruppens medlemmer kommer fra både Tjekkiet, Slovakiet og Rusland. Siden de blev dannet har de udgivet to albums, og i 2019 blev de nomineret til en Andel Awards og var udvalgt til at opvarme for norske Aurora. Vesna’s musik kombinerer elementer af folklore og moderne pop for at skabe en drømmende og livlig performances på scenen.

  My Sisters Crown
  "Bidraget lægger vægt på søster-solidaritet og kvinde-magt," forklarer Patricia Fuxová. "Bidraget er skabt specielt til Eurovision. Med tanke på konkurrencen ville jeg ikke skrive om personlige emner, men om noget der berører os alle. Inspirationen er vores band, hvor seks personligheder med forskellige egenskaber og meninger arbejder sammen. Fordi vi respekterer og støtter hinanden, er det fantastisk at spille sammen."

  "Så sangen er om søster-solidaritet, respekt, støtte og samarbejde. Vi tror på, at disse værdier er nøglen til mange af de nuværende emner der ligger tungt på verden lige nu. For eksempel emner som minoriteter, vold og lignende."

  Tjekkiet vil optræde i anden halvdel af første semifinale i Eurovision Song Contest i Liverpool den 9. maj.

  Tjekkiet i Eurovision Song Contest
  Tjekkiet deltager i 2023 for 11. gang, og debuterede i Eurovision sammenhæng i 2007; men hverken det år eller de to følgende sæsoner lykkedes det for Tjekkiet at sikre sig en plads i finalen, og de følgende fem år valgte man ikke at deltage.

  Men siden 2015 har Tjekkiet været tilbage i Eurovision familien, og med fire finalepladser, og en placering som nummer seks i 2018, må landets tilbagevenden betegnes som en succes. Senest blev det til endnu en plads i finalen til We Are Domi og sangen Lights Off, der dog måtte tage til takke med en 22. plads i finalen i Torino.

  Se alle Tjekkiets bidrag gennem tiderne her...  Links: Tjekkiet

  Opdateret d. 8.2.2023